Eltefri pizzadeig

4 stk (porsjonspizza)

Denne krever minimalt med arbeid, bare at du setter av tid.

På grunn av det høye vanninnholdet i deigen, trenger deigen tid til å modnes. Vi bruker ‘poolish’ som forhev i deigeg, som virkelig giør underverker. Belønningen er en pizzabunn med perfekt skorpe og sprø bunn. Gjør det klar for din nye favoritt!

    • 600 g sterkt pizzamel (se tips under)

    • 450 g vann

    • 20 g salt

    • 80 g aktiv surdeig

    • God olivenolje

    • Semulegryn til utbaking

  • DAG 0 (kveld) Lage poolish
    Kl. 20.00:

    • Bland 300 g mel, 300 g vann og 80 g aktiv surdeig.

    • Rør sammen, dekk til og la stå på kjøkkenbenken over natten.

    DAG 1 (morgen) Lag deigen
    Kl. 08.00:

    • Poolish er nå luftig og klar.

    • Rør sammen hele poolishen, 300 g mel og 150 g vann.

    • La deigen hvile i 30 minutter (autolyse).

    • Tilsett 20 g salt og klem det godt inn i deigen.

    • Ringle litt god olivenolje over deigen og la hvile i 30 min.

    Strekk og brett de neste timene:

    • Før hendene inn fra hver side av deigen, løft kanten og brett deigen over seg selv. Snu deigen en kvart omgang og gjenta prosessen.

    • Gjenta denne brettingen 2–3 ganger med 30 minutters mellomrom.

    • Du vil oppleve at deigen blir smidigere og enklere å jobbe med for hver gang.

    • Underveis vil den heve og bli klar for forming når den har doblet seg i størrelse (2-4 timer).

    Ca kl. 12.00:

    • Del deigen i 4 emner på ca 250 g, Form forsiktig til baller.

    • Sett emnene i kjøleskap for kaldheving til neste dag.

    DAG 2. Steke pizza

    • Ta emnene ut av kjøleskapet 1-2 timer før du skal steke pizza.

    • Plasser deigene på semulegryn.

    • Form emnene ved å trykke lett fra midten og utover, slik at luften presses mot kanten. La kanten stå igjen til en luftig skorpe.

    • Ha på ønsket topping og stek pizza på maksimal varme i stekeovnen (over 250°).

  • Dette er eksempler på sterke typer pizzamel (melstyrke 300 W eller mer)

Den som venter på noe godt..
— Gøran