Eltefri pizzadeig
4 stk (porsjonspizza)
Denne krever minimalt med arbeid, bare at du setter av tid.
På grunn av det høye vanninnholdet i deigen, trenger deigen tid til å modnes. Vi bruker ‘poolish’ som forhev i deigeg, som virkelig giør underverker. Belønningen er en pizzabunn med perfekt skorpe og sprø bunn. Gjør det klar for din nye favoritt!
-
600 g sterkt pizzamel (se tips under)
450 g vann
20 g salt
80 g aktiv surdeig
God olivenolje
Semulegryn til utbaking
-
DAG 0 (kveld) Lage poolish
Kl. 20.00:Bland 300 g mel, 300 g vann og 80 g aktiv surdeig.
Rør sammen, dekk til og la stå på kjøkkenbenken over natten.
DAG 1 (morgen) Lag deigen
Kl. 08.00:Poolish er nå luftig og klar.
Rør sammen hele poolishen, 300 g mel og 150 g vann.
La deigen hvile i 30 minutter (autolyse).
Tilsett 20 g salt og klem det godt inn i deigen.
Ringle litt god olivenolje over deigen og la hvile i 30 min.
Strekk og brett de neste timene:
Før hendene inn fra hver side av deigen, løft kanten og brett deigen over seg selv. Snu deigen en kvart omgang og gjenta prosessen.
Gjenta denne brettingen 2–3 ganger med 30 minutters mellomrom.
Du vil oppleve at deigen blir smidigere og enklere å jobbe med for hver gang.
Underveis vil den heve og bli klar for forming når den har doblet seg i størrelse (2-4 timer).
Ca kl. 12.00:
Del deigen i 4 emner på ca 250 g, Form forsiktig til baller.
Sett emnene i kjøleskap for kaldheving til neste dag.
DAG 2. Steke pizza
Ta emnene ut av kjøleskapet 1-2 timer før du skal steke pizza.
Plasser deigene på semulegryn.
Form emnene ved å trykke lett fra midten og utover, slik at luften presses mot kanten. La kanten stå igjen til en luftig skorpe.
Ha på ønsket topping og stek pizza på maksimal varme i stekeovnen (over 250°).
-
Dette er eksempler på sterke typer pizzamel (melstyrke 300 W eller mer)
“Den som venter på noe godt..”

