-
150 g bakeklar surdeigskultur
1000 g hvetemel
630 g vann
22 g salt
-
Bland hvetemel og 530 g vann i en eltebolle, vent med salt og surdeig. La deigen hvile i 30 minutter.
Tilsett salt og surdeig og elt til deigen slipper bollen (ca. 15 minutter). Spe gradvis med resten av vannet til deigen slipper igjen. Dekk bakebollen med plast eller et fuktig klede, og la deigen heve lunt til dobbel størrelse (ca. 4 timer).
Del deigen i to like store emner som formes runde:
Bruk hendene til å brette deigen inn mot midten. Tenk deg at du bretter fire hjørner inn mot sentrum, én etter én.
Dra forsiktig deigen mot deg med flate hender. Drei litt og gjenta til du har en jevn, stram overflate.
La de hvile på benken i omtrent 30 minutter.
Legg deigene med skjøten opp. Brett toppen ned mot midten, brett inn hver side, og til slutt bunnen over det hele. Snu deigen med skjøten ned. Stram den lett ved å dra den mot deg på benken.
Legg deigene side om side på et bakebrett. Dekk til med plast eller et fuktig klede, og la heve til dobbel størrelse. Skru på ovnen til 220 °C.
Snitt begge brødene på langs med en skarp kniv, ca. 1 cm dypt og sett stekebrettet i ovnen. Hell ½ dl varmt vann i bunnen av ovnen for damp.
Etter 5 minutter, snitt lett i samme snitt igjen. Senk temperaturen til 180 °C og stek i ca. 45 minutter til de er gjennomstekte.
-
Vil du at snittet i brødet skal komme tydelig frem i et lyst melbelegg? Vanlig mel kan brenne seg og få en brunaktig farge under steking. Bruk heller rismel – det tåler varmen bedre og forblir hvitt etter baking.
“Barna mine kan ikke få nok av dette brødet!”

