Kompaniets 2-dagersbrød

1 brød

Stekt brød i en gul og svart ildfast form.

Vil du ha ferskt, hjemmelaget surdeigsbrød – helt uten stress? Prøv dette enkle, eltefrie todagersbrødet! Start på morgenen før jobb, gjør en liten innsats på ettermiddagen, og stek brødet morgenen etter.

Perfekt å starte en fredag – så har du rykende ferskt surdeigsbrød til lørdagsfrokosten.

    • 50 g surdeigsstarter

      • samt 50 g vann og 50 g øk. sammalt hvetemel til mating

    • 500 g hvetemel

    • 300 g vann

    • 12 g salt

  • Dag 1 (BAKEDAG)

    Kl. 08.00 (før arbeid):

    • Bland sammen mel og vann i eltebollen. Dekk til med plast eller fuktig klede.

    • Mat surdeigskulturen (50 g) med 50 g kaldt vann og 50 g økologisk sammalt hvetemel i egnet beholder. Dekk til, men la det være litt lufttilgang.

    Kl. 16.30 (etter arbeid)

    • Nå bør surdeigskulturen være aktiv med små bobler. Vend den inn i deigen, strø saltet over deigen til slutt, og la den hvile i 30 minutter.

    Kl. 17.00:

    • Fukt hendene og stikk dem ned på hver side av deigen. Løft opp slik at deigen brettes og legg den ned. Vri på bollen, og gjenta dette på de to andre sidene av deigen.

    • Gjør dette i fire omganger de neste to timene (hvert 30 min). Etter hver strekk og brett vil du oppleve at deigen blir mer elastisk og holder formen bedre.

    • Saltet du strødde over deigen vil være godt innarbeidet etter denne prosessen.

    Kl. 19:00:

    • La deigen heve i 2–3 timer, eller til den har økt omtrent 50 % i størrelse. Hevetiden avhenger av temperatur og andre faktorer, så det kan være lurt å plassere den et lunt sted.

    Kl. 21:30:

    • Nå skal deigen formes. Bruk hendene til å brette deigen inn mot midten. Tenk deg at du bretter fire hjørner inn mot sentrum, én etter én.

    • Dra forsiktig deigen mot deg med flate hender. Drei litt og gjenta til du har en jevn, stram overflate.

    • La den hvile på benken i omtrent 30 minutter.

    Kl. 22:00 (før leggetid):

    • Når deigen har hvilt, legg den med skjøten opp i en bolle eller en skål kledd med et rent, melet kjøkkenhåndkle. Har du en hevekurv, kan du bruke den. Dekk deigen med plast og sett den i kjøleskapet over natten.

    Dag 2 (STEKEDAG)

    Kl. 07.00:

    • Forvarm ovnen på maks varme i minst 45 minutter med en støpejernsgryte inni. Har du ikke gryte, kan du bruke et stekebrett – legg det i ovnen og forvarm på samme måte.

    Kl. 08.00:

    • Ta det ferdighevede brødet ut av kjøleskapet. Legg et bakepapir over skålen/hevekurven, plasser en tallerken oppå, og snu opp ned slik at deigen snus med skjøten ned.

    • Legg brødet forsiktig i den varme gryten (eller bakebrettet).

    • Bruk en skarp kniv og snitt brødet på tvers, omtrent 1 cm dypt.

    • Hell ½ dl varmt vann i bunnen av ovnen for damp.

    • Stek brødet ved 250 °C i 20 minutter, og senk deretter temperaturen til 230 °C for å steke det i ytterligere 30 minutter.

      Hvis du bruker gryte, stek med lokk de første 20 minuttene.

    Kl 09.00:


    • Ta brødet ut av ovnen. Sett på rist og nyt ditt eget kunstverk når det er avkjølt.

  • Hvis du banker lett på undersiden av brødet og det høres hult ut, er det et tegn på at det er gjennomstekt. Alternativt viser en kjernetemperatur på over 98 °C også at brødet er ferdig.

  • Oppskriften har tatt utgangspunkt i en romtemperatur på 22 °C. Hvis det er kjøligere der du bor, vil deigen heve langsommere. Er det varmere, vil prosessen gå raskere.

Gjør dette brødet til en fast rutine – og du vil aldri mer kjøpe surdeigsbrød!
— Jan