-
150 g bakeklar surdeigskultur
700 g hvetemel
50 g kruskakli
250 g siktet rugmel
100 g sammalt hvetemel
640 g vann
23 g salt
-
Bland melet og 540 g vann i en eltebolle, vent med salt og surdeig. La deigen hvile i 30 minutter.
Tilsett salt og surdeig og elt til deigen slipper bollen (ca. 10 minutter). Spe gradvis med resten av vannet til deigen slipper igjen. Dekk bakebollen med plast eller et fuktig klede, og la deigen heve lunt til dobbel størrelse (ca. 4 timer).
Del deigen i to like store emner som formes runde:
Bruk hendene til å brette deigen inn mot midten. Tenk deg at du bretter fire hjørner inn mot sentrum, én etter én.
Dra forsiktig deigen mot deg med flate hender. Drei litt og gjenta til du har en jevn, stram overflate.
La de hvile på benken i omtrent 30 minutter.
Legg deigene med skjøten opp. Brett toppen ned mot midten, brett inn hver side, og til slutt bunnen over det hele. Snu deigen med skjøten ned. Stram den lett ved å dra den mot deg på benken slik at de formes runde.
Legg deigene i hvert hjørne av et stekebrett. Dekk til med plast eller et fuktig klede, og la heve til dobbel størrelse. Skru på ovnen til 220 °C.
Snitt begge brødene i et kryss på toppen, ca. 1 cm dypt og sett stekebrettet i ovnen. Hell ½ dl varmt vann i bunnen av ovnen for damp.
Etter 5 minutter, snitt lett i samme snitt igjen. Senk temperaturen til 180 °C og stek i ca. 45 minutter til de er gjennomstekte.
-
For variasjon i smak og næringsinnhold kan du erstatte rugmelet med andre sunne melsorter som emmer eller bygg.
“Sprøtt, saftig og heilt umulig å dele med naboen.”

