-
700 g spelt, fin
300 g spelt, sammalt fin
50 g kruskakli
20 g salt
200 g bakeklar surdeig
20 g fersk gjær (evt. 5 g tørrgjær)
200 g cottage cheese
4 egg (ca. 200 g)
360 g vann
30 g honning
-
Ha egg, honning, cottage cheese og mesteparten av vannet (hold igjen litt) i en blender. Kjør til blandingen er helt glatt uten klumper.
Ha blandingen over i en bakebolle. Tilsett mel og kruskakli. Rør sammen, og la stå og hvile i 15 minutter.
Tilsett salt, surdeig og gjær. Spe gradvis med resten av vannet mens du elter, og stopp når deigen nesten slipper bollen og lar seg løfte av eltekroken. Blir den for løs, kan du holde igjen litt vann.
Dekk bakebollen med plast eller et fuktig klede, og la deigen heve lunt til dobbel størrelse (ca. 2 timer).
Del deigen i 20 like store biter. Form hvert emne ved å dra deigen mot deg med flate hender, drei litt og gjenta til overflaten blir jevn og stram. Unngå mel eller vann på benken selv om deigen er litt klissete.
Vend rundstykkene i ønsket topping, for eksempel frø, nøtter eller korn. Legg dem på to bakebrett, og la dem heve til dobbel størrelse. Sett samtidig ovnen på 190 °C.
Klipp et snitt midt i toppen av hvert rundstykke med en kjøkkensaks, ca. halvveis ned. Stek midt i ovnen til de er gjennomstekte og gylne, ca. 20 minutter. Avkjøl på rist.
-
Unngå å bruke en for tynn surdeigsstarter i denne oppskriften. Hold eventuelt igjen litt av vannet.
En god tommelfingerregel er å bruke en starter med omtrent like deler vann og mel (1:1).
“Disse har vi alltid i fryseren. Sunne rundstykker som tiner raskt!”

