Dansk rugbrød

3 brød

Et firkantet dansk rugrød med et dryss av mel på toppen, plassert på bakepapir.

Et brød for danskofile og alle andre nordmenn. Dette klassiske surdeigsbrødet har vært fast innslag på danske frokost(morgenmad)bord i generasjoner, et smakfullt brød proppet med fiber!

  • SKÅLDING:

    • 250 g gresskarfrø

    • 500 g helkorn rug

    • 1 l kokende vann

      Lag en “skålding” ved å blande gresskarfrø og hel rug og hell over kokende vann. La stå i minst 3 timer.

    • 150 g linfrø

    • 600 g siktet rugmel

    • 250 g aktiv surdeig

    • 35 g salt

    • 5 g tørrgjær (valgfritt)

    • 25 g maltekstrakt eller honning

    1. Bland alle ingrediensene sammen med skåldingen til en seig og jevn deig – tilsett litt ekstra vann om den virker for fast.

    2. Dekk til og la heve til små bobler vises i overflaten (2–3 timer). Sløyfer du gjær, må du beregne dobbelt så lang hevetid.

    3. Fordel deretter deigen i tre smurte brødformer, trykk den godt ned i formene (ca. 900 gram i hver).

    4. Etterheves i form. Deigen er ferdighevet når du ser små bobler i overflaten (1-2 timer).

    5. Når boblene synes, strø over rugmel og lag en snitt i midten av deigen.

    6. Stek i forvarmet ovn på 170 °C i omtrent 2 timer. Brødene er ferdige når kjernetemperaturen viser 98 °C.

    7. Avkjøles helt før de skjæres i.

  • Rugbrød utvikler ofte enda bedre smak dagen etter baking!

Det nærmeste jeg kommer Danmark utenom sommerferien!
— Therese