1 brød

Valnøttbrød med rug

Freshly baked, rustic round sourdough bread on a light surface.

Et saftig og aromatisk brød med valnøtter og rug – et rustikt hverdagsbrød som passer like godt til ost som til frokostbordet.

    • 100 g bakeklar surdeigskultur

    • 450 g hvetemel

    • 50 g sammalt rug, fin

    • 325 g vann

    • 13 g salt

    • 100 g valnøtter

    1. Bland mel og vann i en eltebolle, men vent med salt, surdeig og valnøtter. La deigen hvile i 60 minutter.

    2. Tilsett salt og surdeig og elt til deigen slipper bollen (ca. 15 minutter).

    3. Dekk bakebollen med plast eller et fuktig klede, og la deigen heve til dobbel størrelse (ca. 2-3 timer). Strekk og brett deigen 2 ganger den første timen.

    4. Brett deigen utover benkeplaten i ca 2 cm tykkelse (ikke bruk kjevle).

      • Strø over valnøtter og rull deigen sammen (den kan være litt klissete).

      • Form brødet rundt ved å forsiktig dra deigen mot deg med flate hender. Drei litt og gjenta til du har en jevn, stram overflate.

      • La det hvile på benken i omtrent 30 minutter.

    5. Press et hull i midten av brødet og dra i kantene av hullet slik at brødet formes til en sirkel.

    6. Dekk til med plast eller et fuktig klede, og la heve til dobbel størrelse. Skru på ovnen til 220 °C.

    7. Snitt brødet med flere snitt på toppen. Hell ½ dl varmt vann i bunnen av ovnen for damp.

    8. Senk temperaturen til 200 °C etter 5 minutter og stek i ca. 40 minutter til det er gjennomstekt.

  • Bruk et steketermometer når du steker brødet. Når kjernetemperatur er 98 °C er brødet ferdig.

#1 brød til ost her i huset!
— Gøran