-
100 g bakeklar surdeigskultur
450 g hvetemel
50 g sammalt rug, fin
325 g vann
13 g salt
100 g valnøtter
-
Bland mel og vann i en eltebolle, men vent med salt, surdeig og valnøtter. La deigen hvile i 60 minutter.
Tilsett salt og surdeig og elt til deigen slipper bollen (ca. 15 minutter).
Dekk bakebollen med plast eller et fuktig klede, og la deigen heve til dobbel størrelse (ca. 2-3 timer). Strekk og brett deigen 2 ganger den første timen.
Brett deigen utover benkeplaten i ca 2 cm tykkelse (ikke bruk kjevle).
Strø over valnøtter og rull deigen sammen (den kan være litt klissete).
Form brødet rundt ved å forsiktig dra deigen mot deg med flate hender. Drei litt og gjenta til du har en jevn, stram overflate.
La det hvile på benken i omtrent 30 minutter.
Press et hull i midten av brødet og dra i kantene av hullet slik at brødet formes til en sirkel.
Dekk til med plast eller et fuktig klede, og la heve til dobbel størrelse. Skru på ovnen til 220 °C.
Snitt brødet med flere snitt på toppen. Hell ½ dl varmt vann i bunnen av ovnen for damp.
Senk temperaturen til 200 °C etter 5 minutter og stek i ca. 40 minutter til det er gjennomstekt.
-
Bruk et steketermometer når du steker brødet. Når kjernetemperatur er 98 °C er brødet ferdig.
“#1 brød til ost her i huset!”

